
Moi! Olen Samuli ja teen urheiluhierontaa vastaanotollani Porvoossa. Tällä sivulla hieman tietoa hoitomuodosta. Alla linkki ajanvaraukseen!
Tietoa urheiluhieronnasta
Urheiluhieronta auttaa urheilijaa palautumaan kovan treenin tuomasta rasituksesta. Sana ”urheilija” saattaa kuulostaa enemmän kilpailutason urheilijalta, mutta kuka tahansa enemmän tavoitteellisesti liikkuva voi tietenkin yhtä lailla käydä urheiluhierojalla. Tässä tekstissä urheilijalla tarkoitankin ketä tahansa, joka treenaa aktiivisesti ja tavoitteellisesti.
Urheiluhieronta voidaan jakaa kolmeen osaan: muokkaava, valmistava ja palauttava. Urheiluhierojan suorittamat tekniikat/ hoitomuoto riippuvat pitkälti siitä, missä vaiheessa urheilija harjoittelukauttaan on.
Valtaosa omista asiakkaistani käy urheiluhieronnassa palautumisen vuoksi. Palauttavassa urheiluhieronnassa tarkoituksena on saada maitohapot pois sekä hoitaa treenistä aiheutunutta lihaskipua. Palauttavan urheiluhieronnan otteita voivat olla sivelyn ja ravistelun lisäksi mm. venyttävät tekniikat. Hieronnalla on myös stressiä lieventävä vaikutus, joka auttaa urheilijaa palautumaan myös henkisesti. Minun luokseni asiakkaat usein 45-90min ajan palauttavaan urheiluhierontaan.
Muokkaavassa urheiluhieronnassa käytetään usein poikittaisotetta, eli hierotaan lihassyiden nähden poikittaisesti. Toisaalta otteet rentouttavat lihasjumeja ja käytän niitä lähes poikkeuksetta myös palauttavassa hieronnassa.
Valmistavaa hierontaa käytetään juuri ennen (<1h) urheilusuoritusta. Tästä syystä valmistava hieronta toteutetaankin usein kilpailupaikoilla, eikä vastaanotolla. Valmistava urheiluhieronta sisältää lihasta herättäviä tekniikoita, kuten taputuksia ja täristelyitä sekä pitkiä nopeahkoja sivelyitä. Valmistava urheiluhieronta ei kestä varttia kauempaa.
Urheiluhieronta klassinen hieronta ero
Minulta usein kysytään mikä on klassisen ja urheiluhieronnan ero. Usein kuulee asiakkaan ajattelevan, että urheiluhieronta on voimakkaampaa ja jopa kivuliasta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikansa.
Hyvä hieroja soveltaa otteita ja hierontatekniikoita tarpeen mukaan asiakkaan tilanteen ja tarpeiden mukaisesti. On hyvä tiedostaa, että urheiluhierojan nimike ei ole suojattu, kuten esimerkiksi ”koulutettu hieroja”.
Jos kuitenkin päättää käyttää titteliä urheiluhieroja, kuten minä itsekin käytän, olisi hyvä ymmärtää hieronnan merkityksestä nimenomaan urheilijan harjoittelua ajatellen. Tulokulma hoitoon on ennemmin se, miten edistän hieronnalla asiakkaan menestystä lajissaan.
Itse olen hoitanut esimerkiksi näiden lajien urheilijoita:
- pallopelit: salibandy, jalkapallo, käsipallo, jääkiekko, jääpallo, koripallo
- kestävyyslajit: triathlon, maraton, uinti, pyöräily, sprintti, ultrajuoksu
- kehonrakennus, fitness ja aktiivisesti salilla treenaavaat
- moottoriurheilu
Omaa lajitaustaa löytyy salibandysta, maratonista, pyöräilystä sekä kuntosaliharjoittelusta.
En ole itse tehnyt mitään jakoa esimerkiksi ajanvarauskalenterissa urheiluhieronnalle ja klassiselle hieronnalle, vaan käytän tarpeen tullen kaikkea osaamistani.
Asiakkaan ei myöskään itse tarvitse tietää, varatako aika nimenomaan urheiluhierontaan vai klassiseen hierontaan. Hoitotarve määritellään aina kasvotusten vastaanotolla ensimmäistä kertaa saapuessasi. Tietysti toiveitasi kunnioittaen!