Penikkataudin ennaltaehkäisy ja hoito

Tässä kirjoituksessa kerron penikkataudista sekä vaivan ennaltaehkäisystä ja hoidosta. Penikkatauti on ajankohtainen keväisin teiden sulattua talven jäljiltä hyvään juoksukuntoon. Vaiva on sikäli inhottava, että kun se on jo päällä, niin usein tarvitaan tauko rasituksesta joka sen aiheuttaa.

Useimmiten vaivan aiheuttaa lenkkeily. Lenkkeilystä tauon pitäminen on innokkaalle kuntoilijalle se ikävin vaihtoehto. Näin ollen penikkataudin kanssa oleellisinta on ennaltaehkäisy. Jos vaiva on jo päällä, tulee miettiä miksi ja mistä vaiva saa alkunsa ja korjata syy. 

Tekstissä myös pari itsehoitovinkkiä akuuttiin kipuun sekä ohjeita ennaltaehkäisyyn. 

Mikä penikkatauti?

Säären lihasaitio-oireyhtymä eli penikkatauti on vaiva joka oireilee kipuna sääressä. Penikkatauti saa usein alkunsa äkillisesti kasvavasta rasituksesta. Hyvänä esimerkkinä on kun kuntoilija aloittaa lenkkeilyn keväällä talven tauon jälkeen.

Kipu tuntuu säären sisä- tai ulkoreunassa ja alkaa usein rasituksessa. Kipua voi myös tuntua levossa.

Hierontapallo on hyvä apuväline esimerkiksi jalkapohjan itsehierontaan

Penikkataudin hoito ja ennaltaehkäisy

Kuten sanottu, vaiva saa usein alkunsa äkillisesti kasvavasta rasituksesta. Näin ollen vaivaa voi ehkäistä lisäämällä rasitusta maltillisesti.

Esimerkiksi jos olet pitänyt talven taukoa lenkkeilystä ja totuit loppusyksystä juoksemaan 10km lenkkejä, ei kannata aloittaa keväällä juoksemaan heti samaa matkaa, vaikka kuntosi muuten antaisikin siihen mahdollisuuden. Voit aloittaa juoksemalla alkuun 3km, 5km, 7km ja lopulta 10km lenkkejä. On myös tärkeää varmistaa, että sinulla on asianmukaiset juoksukengät ja juoksutekniikka on kunnossa.

Säännöllisellä kehonhuollolla, kuten säärien ja pohkeiden venytyksellä, putkirullailulla ja hieronnalla voidaan myös ennaltaehkäistä penikkataudin syntyä.  Tennis- tai hierontapallo on hyvä apuväline jalkapohjan, pohkeiden sekä säären itsehierontaan.

Avainasiat ennaltaehkäisyyn:

  • hyvät jalkineet
  • riittävä lihaskunto & kehonhallinta
  • hyvä juoksutekniikka
  • säännöllinen kehonhuolto
  • maltillinen rasituksen lisääminen
Pohkeen venytys
Säären venytys

Penikkataudin aiheuttamaan akuuttiin kipuun voi kotikonstina kokeilla kylmä-kuuma suihkua. Hoito toteutetaan laskemalla vuorotellen kuumaa ja kylmää vettä kipualueelle esimerkiksi 30 sekuntia kerrallaan.

Kylmähoito myös lievittää kipua. Voit tehdä sitä liu´uttamalla jääpalaa kipualueella.

Tärkeää on kuitenkin malttaa pitää hetken taukoa siitä mikä kivun aiheuttaa. Korvaa juoksu esimerkiksi pyöräilyllä. Pyöräily ei kohdista lainkaan niin suurta rasitusta säärenalueelle.

Lisäksi tulehduskipulääkekuuri voi olla paikallaan. Kaikista tärkeintä on selvittää, mistä kipu vaiva johtuu ja korjata juurisyy.

Päkiöille nousu on hyvä vahvistava liike ennaltaehkäisemään penikkatautia. Nouse korokkeella päkiöllesi seisomaan ja alastulo jarruttaen. Toista liike 10-20 kertaa ja tee 3-4 sarjaa.

Hieronta ennaltaehkäisee ja hoitaa

Hieronta tehostaa aineenvaihduntaa sekä lisää lihasten elastisuutta. Hyvä hieronta toimii siis penikkatautia ehkäsevästi. Mikäli vaiva on jo päällä, voi hieronta lievittää kipua sekä nopeuttaa vaivasta palautumista.

Ammattilainen voi myös auttaa Sinua löytämään juurisyyn vaivallesi. Voit varata ajan minulle nettiajanvarauskalenterista (painike alla) tai puhelimitse. Sopiva aika penikkataudin hoidolle 45 tai 60min. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *